Aankomende huisartsen hebben recht te weten waar ze voor kiezen

Norbert Schilder, bestuurslid Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging: ‘Als huisartsenopleiders merken wij dat de dokter verandert. Meer vrouwen worden huisarts, meer jonge dokters gaan in deeltijd werken. Die ontwikkeling is al een jaar of vijftien gaande, maar we hebben nooit onze kernwaarden erop aangepast. Ik verwacht niet zozeer dat we in dit traject iets gaan veranderen aan continuïteit als kernwaarde, maar we moeten het wel hebben over de invulling daarvan. Vroeger hadden 2000 patiënten één huisarts, nu hebben ze er samen soms wel drie. Hoe ziet continuïteit er dan uit?

Bij jonge huisartsen zie ik veel passie voor het vak, maar ook een worsteling om taken te combineren. We weten dat het voor een terminale patiënt fijn is als de dokter er is, en jonge huisartsen wíllen er ook graag zijn, maar wat als die patiënt twintig kilometer verderop woont en jij zelf een klein kind thuis hebt?

Als huisartsopleiders kunnen wij wellicht een brugfunctie vervullen tussen de aankomende en de ervaren huisartsen; we kennen beide werelden. Ik vind het ontzettend leuk om met aankomende huisartsen te sparren. En laten we wel wezen: we doen dit traject voor hén. Wij kunnen onze tijd – plat gezegd – nog wel uitzitten, maar zij moeten nog veertig jaar. Dan is het wel belangrijk dat ze een vak hebben dat bij hen past.

Het is tijd om keuzes te maken. De afgelopen jaren is de huisartsenpost veranderd van een spoeddienst in een voorziening voor 24-uurs zorg. In sommige regio’s fungeert de huisartsenpost als het afvoerputje van de zorg omdat andere voorzieningen, zoals de GGZ, zijn uitgekleed. Wat doen we wel en niet? Die paaltjes moeten geslagen worden.

Dat is nog niet makkelijk, want een huisarts in Glanerbrug heeft heel andere problemen en belangen dan zijn collega in Rotterdam-Zuid. Maar een eensluidende boodschap over waar de huisarts voor staat, is wel heel belangrijk. Niet alleen naar het ministerie en de verzekeraars toe, maar ook voor aankomende studenten en huisartsen. Dan weten zij tenminste voor welk vak ze kiezen.’

Norbert Schilder, bestuurslid Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging