Wíj moeten het de komende veertig jaar gaan doen
Yvet Benthem, voorzitter LOVAH: ‘Op de huisartsopleiding is momenteel 85 procent vrouw. Slechts een klein gedeelte daarvan gaat fulltime werken. Continuïteit van zorg moet dus anders ingevuld worden. Daarnaast is de rolverdeling tussen huisarts en patiënt flink veranderd, doordat patiënten toegang hebben tot kennis van internet. En dan is ook nog eens de zorg zelf aan het veranderen. Steeds meer zorg wordt thuisgegeven, waardoor er meer op het bordje van de huisarts komt. Kortom: de maatschappij, de huisartsenzorg én de huisarts zelf zijn totaal anders dan in de jaren zestig, toen onze kernwaarden werden vastgesteld.
Dat zijn allemaal interessante en goede ontwikkelingen, maar we moeten er wel voor waken dat de huisarts daardoor niet het afvoerputje van de zorg wordt. Wat doen we wel en niet en waar willen we heen met de huisartsenzorg? Het is belangrijk dat we op die punten de neuzen dezelfde kant op krijgen, want onenigheid verzwakt ons als beroepsgroep.
De stem van aankomende huisartsen is daarin heel belangrijk, want wíj moeten het de komende veertig jaar gaan doen. Natuurlijk hebben we ook de ervaring van de zittende huisartsen nodig; zij weten hoe het al dertig jaar in de praktijk gaat. Hun ervaring en onze frisse blik moeten we in dit traject combineren. Daarover hebben we overigens niks te klagen; onze inbreng wordt goed gewaardeerd.
In gesprekken met aios merk ik dat velen iets willen doen met lifestyle as medicine: veel aankomende huisartsen vinden dat ze er niet alleen zijn voor zieke mensen, maar ook voor de gezondheid van – gemiddeld – 2000 mensen. Voorkómen dat mensen ziek worden is een groot goed, maar voeding is nu niet eens een onderdeel van onze opleiding. Misschien moeten we dus wel meer met preventie gaan doen.
Het mooie van dit brede traject is dat nu ook de stem gehoord kan worden van mensen die normaal niet op de voorgrond treden, maar wel een mening hebben. Maatschappelijke betrokkenheid is een van de zeven competenties waar we als aankomend huisartsen op worden gescoord. Dit is een prachtige gelegenheid om daar werk van te maken.’
Yvet Benthem, voorzitter LOVAH